راهنمای ویزای شینگن؛ از هزینه تا راحت ترین کشور ها برای ویزای شینگن
به گزارش مجله جاودان، ویزای شینگن (Schengen Visa) یا شنگن، یکی از معروف ترین انواع ویزا است که برای بسیاری از ما نام آشناست و شاید هم جزو افرادی باشیم که در صدد به دست آوردن آن باشیم. شینگن به مجموعه کشور های اروپایی گفته می شود که تحت پیمانی با همین نام، قوانین یکپارچه ای را در راستای فعالیت ها و مقررات مرزی و مسافرتی خود، وضع کرده اند. به سبب همین پیمان، تمامی مردم کشور های خارج از این اتحادیه، جهت سفر و اقامت در این مناطق، موظف به اخذ مجوز ورود و ویزای جامع و واحد موسوم به ویزای شینگن هستند. اما ویزای شینگن چیست و برای به دست آوردن آن چه اقداماتی باید انجام داد؟
شینگن چیست؟
شینگن در اصطلاح به منطقه ای در اروپا اطلاق می گردد که 26 کشور حاضر در آن نیاز به پاسپورت و باقی محدودیت های مرزی برای تردد اتباع خود را حذف کرده و از این جهت به منزله کشوری واحد به شمار می آیند. کشور های اتریش، بلژیک، جمهوری چک، دانمارک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لتونی، لیتوانی، لوکزامبورگ، مالت، هلند، نروژ، لهستان، پرتغال، اسلواکی، اسلوونی، اسپانیا، سوئد، سوئیس و لیختن اشتاین، 26 کشور عضو پیمان شینگن محسوب می شوند. از این میان 3 کشور سوئیس، نروژ و ایسلند علی رغم آن که عضو اتحادیه اروپا نیستند، عضو شینگن هستند. همچنین ایرلند و بریتانیا از اعضای اتحادیه اروپا هستند که عضو شینگن نیستند؛ البته لازم به اشاره است که اخیرا بریتانیا از اتحادیه اروپا نیز خارج شد.
ایده یکپارچه سازی مجوز ورود به کشور های اروپایی به سال ها قبل، پس از اتمام جنگ جهانی دوم، باز می گردد. اولین بار در دهه 60 میلادی، در سال 1957، بود که مجموعه کشور های اسکاندیناوی، شامل چهار کشور سوئد، دانمارک، فنلاند و نروژ با امضای پیمانی تصمیم به صدور مجوزی واحد برای رفت و آمد های بین یکدیگر گرفتند. 27 سال بعد، در سال 1984، آلمان و فرانسه این ایده را برای کشور های عضو اتحادیه اروپا مطرح کردند. پایان یک سال بعد، در 14 ژوئن 1985، در منطقه ای به نام شینگن در کشور لوکزامبورگ، پنج کشور فرانسه، آلمان غربی، هلند، بلژیک و لوکزامبورگ پیمان شینگن را به امضا رساندند. قرارداد شینگن Schengen نام خود را از دهکده ای به همین نام در لوکزامبورگ قرض گرفته است، جایی که مرز این کشور با آلمان و فرانسه تلاقی می کند.
این منطقه که در وب سایت رسمی شینگن از آن با عناوینی هم چون بزرگترین منطقه بدون نیاز به پاسپورت جهان یاد شده است، در سال 1985 در کشور لوکزامبورگ طی یک قرارداد بین المللی به وجود آمد. بر اساس این پیمان، 22 کشور عضو اتحادیه اروپا و 4 کشور عضو انجمن تجارت آزاد اروپا (EFTA) که محدوده ای به مساحت 4300000 کیلومتر مربع و جمعیتی 420 میلیون نفری را در بر می گیرد، به عنوان مجموعه ای واحد عمل می نمایند.
ویزای شینگن چیست؟
برای ورود به منطقه شنگن نیاز به ویزای شینگن (Schengen Visa) دارید. این ویزا ورود به 26 کشور عضو این پیمان را جواز می دهد و دارنده این ویزا خواهد توانست برای مدت زمان و شرایطی مشخص به هریک از کشور های عضو پیمان شینگن سفر کند. ماهیت و هدف از سفر متقاضی مشخص نماینده نوع و مدت زمان ویزای شینگن خواهد بود. به بیان دیگر اینکه هدف از سفر شما شرکت در توری گردشگری است یا انجام فعالیتی تجاری و یا صرفا توقف چند ساعته در یکی از کشور های عضو اتحادیه، نوع ویزا و مدت اعتبار آن را مشخص خواهد کرد. ویزای شینگن می تواند توسط هر یک از کشور های عضو این پیمان صادر گردد و با رعایت برخی قوانین، دارنده آن می تواند در مدت زمان اعتبار ویزا بدون مشکل در هر یک از کشور های منطقه شینگن تردد نماید.
انواع ویزای شینگن
بسته به هدف و ماهیت سفر، نوع ویزای شینگن متقاضی مشخص می گردد. نوع این ویزا از طرفی مدت اعتبار این ویزا را مشخص خواهد کرد؛ بنابراین انواع ویزای شینگن مشخص نماینده نحوه و شرایط ورود شما به یک یا چند کشور حوزه شینگن خواهد بود. این ویزا به 3 دسته کلی تقسیم بندی می شوند:
1. ویزای اتحادیه شینگن یا (Uniform Schengen Visa (USV
دارنده ویزای اتحادیه شینگن مجوز ورود و سفر به کشور های عضو این پیمان را برای حداکثر 90 روز در بازه زمانی 180 روزه در اختیار دارد. این ویزا در اصل همان ویزای توریستی برای گردشگران محسوب می گردد. از طرفی، این نوع از ویزا به چند دسته دیگر تقسیم می گردد که شامل موارد زیر است:
ویزای نوع A
منظور از این ویزا، ویزای ترانزیت فرودگاهی (Airport Transit Visa) است که تنها به فرد اجازه می دهد تا در یکی از فرودگاه های حوزه شینگن پرواز خود را تعویض و به کشوری خارج از حوزه شینگن سفر کند. این ویزا تنها برای استفاده از فرودگاه های محدوده شینگن معتبر است و فرد اجازه خروج از فرودگاه را نخواهد داشت. از این رو دارنده ویزای ترانزیت شنگن تنها مجاز به توقف و انتظار برای تعویض هواپیما در محدوده ترانزیت فرودگاهی شینگن و خروج از این محدوده است. اما چنانچه به ویزای ترانزیت برای عبور از بیش از یک فرودگاه در محدوده شنگن نیاز پیدا کنید، دیگر واجد شرایط دریافت این نوع از ویزا نبوده و باید به جای آن برای ویزای شینگن نرمال تایپ C اقدام کنید. این بدین خاطر است که بیش از یک پرواز در محدوده شینگن پرواز های داخلی این حوزه محسوب می گردد و فارغ از دلایل متقاضی ترانزیت نیازمند دریافت ویزای شیتگن نوع C خواهد بود.
ویزای نوع B
ویزای نوع B نیز نوعی ویزای ترانزیتی است که الصاق آن به پاسپورت، به فرد اجازه خواهد داد تا ظرف حداکثر 5 روز از طریق خودرو و یا قطار از خاک چندین کشور منطقه شینگن عبور کرده و به کشوری در خارج از این حوزه برود. شما همچنین ممکن است در صورتی که سفر شما نیازمند ترک محدوده ترانزیت بین المللی و ورود به محدوده شینگن باشد (زمانی که ادامه سفر شما از طریق قطار و یا هواپیما برای صبح بوده و شما نیاز به گذراندن شب و اقامت در هتل دارید) در این مورد خاص، برای سفر با هواپیما نیز نیاز به ویزای ترانزیت خواهید داشت.
ویزای نوع C
ویزای نوع C در واقع ویزای کوتاه مدت برای سفر به حوزه شینگن است و فرد مجاز است در طول زمانی که هنگام دریافت این نوع ویزا مشخص می گردد، برای اهدافی نظیر گردشگری، رویداد ورزشی، رویداد فرهنگی و بازدید از اقوام در کشور های عضو اتحادیه شینگن اقامت داشته باشد. ویزای نوع C خود بسته به اهداف سفر و شرایط متقاضی به 3 دسته تقسیم بندی می شوند:
1. ویزای یک بار ورود (Single-entry): همان طور که از اسم ویزای یک بار ورود مشخص است، این ویزا تنها برای یک بار ورود به منطقه شینگن اعتبار دارد؛ به این معنی که اعتبار ویزای مسافر به محض ترک کردن کشوری که به آن وارد شده است، فارغ از این که مدت آن به انتها رسیده است یا خیر، منقضی خواهد شد.
2. ویزای دو بار ورود (Double-entry): در بسیاری از موارد شرایط و الزاماتی مشابه با ویزای یک بار ورود دارد با این تفاوت که فرد دارنده این ویزا اجازه دارد در بازه 180 روزه و تا زمان اعتبار ویزا دو بار به کشوری در ناحیه شینگن وارد گردد. البته شرایط و محدودیت های زمانی نیز برای این فرصت 2 بار ورود وجود دارد.
3. ویزای چند بار ورود (Multiple-entry): ویزای چندبار ورود مجوز هر چندبار ورود و سفر بین کشور های عضو شینگن را صادر می کند. به این معنی که مسافر می تواند به چندین کشور عضو این پیمان سفر کرده و در آن ها اقامت داشته باشد. تنها محدودیت این ویزا محدودیت زمانی است که برای 90 روز در هر 6 ماه از سال، اعتبار دارد. همچنین، این 90 روز به محض ورود به هر یک از کشور های ناحیه شینگن محاسبه می گردد.
2. ویزای اعتبار محدود منطقه ای یا (Limited territorial validity visa (LTV
ویزای LTV شینگن نوعی ویزای موقت است که بنا بر دلایلی ویژه و اضطراری و با شرایطی خاص صادر می گردد. شرایطی اضطراری همچون دلایل انسان محبت آمیز یکی از رایج ترین موارد برای صدور ویزای اعتبار محدود منطقه ای شینگن محسوب می شوند. الصاق این ویزا در گذرنامه بدان معنی خواهد بود که فرد مجاز است تنها به همان کشوری که از آن ویزا دریافت کرده است یا در چند کشور محدود دیگر ناحیه شینگن که در زمان اخذ ویزا مشخص شده تردد نماید و اجازه ورود به دیگر کشور های حوزه شینگن را نخواهد داشت. یکی دیگر از مواردی که عموما صدور این نوع ویزا را موجب می گردد به نحوه تعامل با پناهندگانی باز می گردد که بدون مدارک معتبر وارد منطقه شینگن شده اند. زمان این نوع از ویزا بنابر شرایط متقاضی و صلاحدید آفیسر متغیر بوده و ممکن است به شکل ویزای ترانزیت و یا ویزای کوتاه مدت برای فرد متقاضی صادر گردد.
3. ویزای ملی یا National Visa
از ویزای ملی شینگن به عنوان ویزای نوع D نیز یاد می گردد. این ویزا برای افرادی که برای تحصیل، کار یا کسانی که برای مدت زمان مشخصی و با هدف مشخصی، قصد اقامت در کشور های ناحیه شینگن را دارند، صادر می گردد. این ویزا نیز بسته به شرایط و هدف آن می تواند یک بار ورود یا چندبار ورود باشد و دارنده آن باید پس از اتمام اعتبار ویزا و انتها دوره مشخص شده، به کشور خود بازگردد. با در اختیار داشتن ویزای چند بار ورود نوع D، بدون نیاز به اخذ ویزا دیگری می توان به تمامی کشور های ناحیه شینگن بدون محدودیت سفر کرد. بر این اساس می توان ویزای نوع D شینگن را به دو دسته سینگل و مولتی تقسیم بندی کرد.
ویزای ملی سینگل: ویزای ملی شینگن می تواند در مواردی همچون افرادی که با هدف استفاده از خدمات درمانی قصد اقامت محدود برای دوره ای مشخص شده در یکی از کشور های عضو ناحیه شینگن را دارند و پس از آن به کشور خود بازخواهند گشت، به صورت یک بار ورود صادر گردد.
ویزای ملی مولتی: اما با ویزای چند بار ورود نوع D، فرد بدون نیاز به اخذ هرگونه ویزای دیگری در اروپا اجازه دارد بدون محدودیت به تمامی کشور های حوزه شینگن سفر کند. افراد زیر می توانند برای این نوع از ویزا اقدام نمایند:
دانشجویان بین المللی، که به صورت تمام وقت در یکی از مقاطع تحصیلی در کشور های عضو شینگن هستند. برای این افراد ویزای یک ساله صادر می گردد که قابل تمدید است.
دانشجویان خارجی که برای پیگیری پروژه های تحقیقاتی تحت شرایط خاص و برای مدتی مشخص به کشوری در حوزه شینگن سفر می نمایند.
افراد متخصصی که به منظور به اشتراک گذاشتن تخصص خود به کشوری در منطقه شینگن سفر می نمایندکه ورزشکاران، هنرمندان یا هر حرفه و تخصصی دیگر در این دسته بندی قرار می گیرند.
موارد اضطراری هم چون شرایط حاد پزشکی که فرد نتواند پس از اتمام مهلت ویزای ملی و برای مدتی مشخص منطقه شینگن را ترک نماید.
شرایط اخذ ویزای شینگن
شرایط اخذ ویزای شینگن در واقع بدان معنی است که آیا متقاضی شرایط و معیار های لازم برای درخواست این ویزا را دارا است یا خیر. سفارت خانه هر کشور اروپایی شرایط خاص خود را برای صدور ویزا دارند، اما در بسیاری از موارد شرایط اخذ ویزا در کشور های این منطقه مشابه یکدیگر است. اساساً اگر چه هر فردی قادر به درخواست ویزای شینگن است و در این زمینه هیچ منعی وجود ندارد، اما به علت بحران مهاجرت و اقامت غیر قانونی در اروپا، تقریباً تمام کشور های عضو پیمان شینگن در زمینه اعطای ویزا بسیار سختگیر هستند. برای مثال سفارت های اروپایی در قبال افراد مجرد زیر 30 سال که سابقه سفر به اروپا نداشته اند، سخت گیری بیشتری اعمال می نمایند؛ بنابراین چنانچه بتوانید با مدارک مستدل شرایط مورد درخواست را به اثبات برسانید، به احتمال زیاد پیروز به دریافت ویزای شینگن خواهید شد.
هنگام درخواست ویزا به اروپا، باید برخی از مدارک مورد نیاز را به عنوان بخشی از مراحل درخواست ویزای شینگن ارسال کنید. کشور های شینگن لیستی از اسناد مورد نیاز را برای هر هدف از ورود در این قلمرو ایجاد کرده اند و این شرایط برای اقامت در هر یک از آن ها تقریباً یکسان است.
تکمیل فرم درخواست ویزای شنگن
عکس پاسپورتی
پاسپورت معتبر
بیمه نامه با حداقل سقف 30000 یورو
مشخص بودن برنامه سفر و داشتن بلیط هواپیما، رزرو هتل
نشان دادن تمکن مالی کافی بسته به هدف سفر
پرداخت هزینه ویزا
لازم به ذکر است بسته به هدف درخواست ویزای شینگن، ممکن است مدارک و اسناد خاص دیگر نیز از شما درخواست گردد.
مدت زمان صدور ویزای شینگن
بنابر اطلاعات کمیسیون اروپایی، شما باید درخواست ویزای شنگن خود را حداقل 15 روز قبل از شروع تاریخ سفر ارسال کنید. اگرچه، ممکن است کنسولگری از شما مدارک بیشتری را درخواست کندو یا اینکه به زمان بیشتری برای بررسی درخواست شما نیاز داشته باشد. بدین خاطر شما باید بین 30 تا 60 روز قبل از زمان سفر برای اپلای کردن و درخواست ویزا اقدام کنید. شما مجاز هستید تا حداکثر 3 ماه قبل از زمان سفر برای ارسال مدارک و درخواست ویزا مجاز به سفارت اقدام کنید.
مدت اعتبار ویزای شینگن
با توجه به دلایل بازدید شما از کشور های شینگن و تعداد دفعات بازدید شما کنسولگری شینگن می تواند ویزای یکبار ورود، ویزای دوبار ورود یا ویزای چندبار ورود را برای شما صادر کند. اعتبار ویزای یکبار ورود شما بستگی به تعداد روز هایی دارد که در فرم درخواست ویزا خود اعلام کرده اید در منطقه شینگن باشید و تصمیم واقعی کنسولگری که ویزای شینگن را برای شما صادر می کند. اگر یک مسافر مکرر هستید، می توانید برای اخذ ویزای اتحادیه اروپا تا 5 سال اعتبار داشته باشید، اما باید در نظر داشته باشید که نمی توانید بیش از 90 روز در یک دوره 180 روزه حتی بیشتر در منطقه شنگن بمانید. اگر ویزای چند بار ورود یا همان ویزای مولتی به اروپا دارید تا 5 سال معتبر است.
دلایل رد شدن درخواست ویزای شینگن
رد شدن یا ریجکت ویزای شینگن دلایل متعددی می تواند داشته باشد که برای هر پرونده متفاوت خواهد بود، اما بدترین اتفاقی که بعد از ریجکت می افتد این است که متقاضی دست کم برای مدت 6 ماه نمی تواند از هیچ سفارت اروپایی دیگری برای دریافت ویزای شینگن اقدام نماید. وب سایت رسمی شینگن مهمترین دلایل رد شدن این ویزا را به شرح زیر عنوان کرده است:
مدارک جعلی؛ تحت هیچ شرایطی با مدارک جعلی برای ویزای شینگن اقدام نکنید، چون در 99 درصد مواقع درخواست شما رد خواهد شد.
فعالیت های مجرمانه در گذشته و یا در حال حاضر
گذرنامه مخدوش و یا آسیب دیده
شرحات ناکافی در مورد دلایل سفر
گذرنامه نامعتبر (پاسپورتی که در زمان درخواست از اعتبار آن کمتر از 3 ماه مانده باشد)
نامه مرجع نامعتبر
عدم ارائه هدف مشخصی از سفر
عدم اثبات تمکن مالی برای سفر
ارائه گواهی تولد و یا ازدواج نامعتبر
بیمه نامه مسافرتی نامعتبر
ناتوانی در ارائه مدارک اسکان
شرایط نامطلوب ویزای شینگن؛ مواردی همچون برنامه سفر غیر منطقی می تواند به ریجکت ویزای شما بیانجامد.
اگر سفارت یا کنسولگری کشور مقصد مورد نظر با درخواست ویزای شینگن شما مخالفت کرد، همیشه می توانید علیه این تصمیم درخواست تجدید نظر کنید. در روزی که می خواهید پاسخ خود درخواست خود را دریافت کنیدریا، در صورت رد شدن ویزای شما، نوشته ایی دریافت خواهید کرد که دلایل ریجکتی ویزای شنگن را نشان می دهد. در آنجا همچنین مراحل و مهلت ارسال درخواست تجدید نظر نیز درج شده است. سفارتخانه ها به متقاضیان توصیه می نمایند که در ابتدا دلایل رد درخواست آن ها را یادداشت نمایند و در صورت لزوم اصلاحاتی انجام دهند. البته برای این کار مجبورید مجدداً هزینه هایی را بپردازید که هزینه بررسی درخواست ویزای شینگن را نیز شامل می گردد.
راحت ترین کشور ها برای ویزای شینگن در سال 2020
قطعاً برای افرادی که برای اولین بار درخواست ویزای شینگن می نمایند بسیار مهم است که بدانند که کدام کشور ها آسان تر ویزای شنگن صادر می نمایند. در ادامه به چند کشور که در صدر راحتترین کشور ها برای ویزای شنگن در سال 2019 بوده اند اشاره خواهیم نمود. لیتوانی با 1.3 درصد آمار رد نمودن ویزای توریستی شنگن در صدر قرار گرفته است و برخلاف کشور هایی مانند آلمان و فرانسه که جز سخت ترین کشور ها برای ویزای شنگن هستند واقع شده است. بعد از آن، استونی با نرخ 1.6 درصد، فنلاند کشور اروپای شمالی با وجود تعداد زیاد درخواست ویزای شنگن، همچنان یکی کشور آسان شینگن برای دریافت ویزا است با ردی 1.7 درصدی. ایسلند، لتونی، لهستان، لوکزامبورگ، اسلواکی، جمهوری چک و یونان هم جزء راحت ترین کشور ها برای ویزای شنگن می باشند.
منبع: فرارو