پاساژهای قدیمی رشت در خطر حریق

به گزارش مجله جاودان، مهسا طالبی - رشت- خبرنگار: در فصل تابستان خطر وقوع آتش سوزی اماکن مسکونی و تجاری در شهرها و روستاها به خصوص مراتع و عرصه های طبیعی وجود دارد.

پاساژهای قدیمی رشت در خطر حریق

معمولا علت وقوع آن رعایت نکردن اصول ایمنی است. مثلا اگر آتشی در جنگل روشن شده باشد ولی به درستی خاموش نگردد، باعث آتش سوزی خواهد شد یا تکه های شیشه که در طبیعت رها می شوند، به علت تابش نور شدید آفتاب آتش سوزی به دنبال خواهند داشت. فشار به کابل های برق فرسوده و ناایمن بودن بعضی تاسیسات برقی هم عامل بروز آن است.

ممکن است دامنه آتش گاه تا چند کیلومتر یا چندین خانه و مغازه هم برسد. یکی از معضلات رشت بافت فرسوده و ایمن نبودن آن از نظر بنا و شبکه برق است. در این شهرستان 20 پاساژ وجود دارد که غالبا فرسوده هستند. این پاساژها در بخش مرکزی، داخل و محدوده بازار قرار دارند و فقط یک جرقه از روی بی احتیاطی می تواند سبب آتش سوزی گردد. در حال حاضر کمتر کسی تمایل دارد برای حفظ جان و مال خود و دیگران اقدام به ایمن سازی محل کسب کند. سال 71 پاساژ سالار، قدیمی ترین پاساژ رشت دچار آتش سوزی شد و خسارت بسیاری دید. این پاساژ و دیگر پاساژها از این تجربه عبرت نگرفتند و برای ایمن کردن آنها اقدامی انجام نشد.

  • صحبت های کسبه

علی جاهد یکی از کاسبان محدود بازار رشت در گفت وگو با خبرنگاران اعلام کرد: در این بازار چندین بار آتش سوزی اتفاق افتاده است، حتی در پاساژهایی مثل قدیری، آرسن یا سالار و...، اما کسی توجهی به این مسائل ندارد. وی گفت: مغازه ام فاصله کمی با یکی از این پاساژها دارد، به همین دلیل وقتی حرف از آتش سوزی می گردد، تمام تنم می لرزد. طبقات بالای این پاساژها پر از پلاستیک، پارچه، مواد آتش زا و مستعد آتش سوزی است. یکی از کسبه پاساژ سالار که از 30 سال قبل در طبقه همکف پاساژ به کسب و کار مشغول است، اعلام کرد: یکی از مسائل ما همراهی نکردن بعضی کسبه است که به این موضوع اهمیت نمی دهند وگرنه چه کسی دوست دارد مغازه اش آتش بگیرد؟

غلامعلی فلاحی ادامه داد: در پاساژ سیم های لخت وجود دارد یا بعضی غذای خود را داخل مغازه گرم می نمایند که خطرناک است. طی سال های گذشته یک بار این پاساژ دچار آتش سوزی شد. وی اعلام کرد: وقتی آتش سوزی رخ می دهد همه می گویند باید پاساژ را ایمن کنیم، اما بعدا اقدامی انجام نمی گردد. به نظرم باید مدیران شهری و آتش نشانی 2 روز به دلیل ناایمن بودن پاساژ، آن را ببندند تا بالاخره همه کسبه به ایمن سازی پاساژ اهمیت بدهند و در این راستا اقدام نمایند.

خسرو اشرفی در طبقه دوم پاساژ جوان به فراوری لباس مشغول است و 10 خیاط زیر نظر وی کار می نمایند. وی به خبرنگاران گفت: 40 سال است در خیاطی سابقه کار دارم. من مسئول جان کسانی هستم که اینجا فعالیت می نمایند بنابراین خودم به ایمن کردن محل کسبم اقدام کردم. چون به جز یک سالن بزرگ، یک مغازه و انبار هم در این پاساژ دارم که کل اجناسم آنجاست. اگر قسمتی از پاساژ آتش بگیرد، ممکن است به مغازه من هم سرایت کند و این فاجعه است.

  • بی توجهی هیات امنای پاساژها به ایمن سازی

در این رابطه رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی رشت به خبرنگاران اعلام کرد: حدود 20 پاساژ و کاروانسرای قدیمی در این شهر وجود دارد. طی 2 سال گذشته از تعداد زیادی بازار و پاساژ توسط کارشناسان ما بازدید و مسائل آنها به حوزه های ذی ربط اعلام شد. متاسفانه بزرگ ترین مسئله ای که در این پاساژها شاهدیم، همکاری نکردن مالکان یا مغازه داران است که به دلیل بالا بودن هزینه ها و هیات امنایی بودن اقدام خاصی برای برطرف معایب موجود نمی نمایند. هیات امنای این پاساژها همکاری ندارند.

بابک رمضانی گفت: چند روز قبل پاساژ شیک توسط کارشناسان حوزه پیشگیری سازمان آتش نشانی رشت مورد ارزیابی و پایش ایمنی نهاده شد. وی اضافه نمود: این بازدید در راستای اجرای تبصره ذیل بند 14 ماده 55 قانون شهرداری ها و بر اساس صدور مجوز توسط معاون دادستان عمومی و انقلاب رشت برای شهرداری (به منظور ارزیابی و پایش ایمنی و احصای نواقص از حیث حریق احتمالی در اماکن عمومی اعم از مراکز تجاری، درمانی، آموزشی و اداری) بوده است.

رمضانی ادامه داد: 2 سال قبل حوزه پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان در این خصوص ورود کرد و از ما خواست تا مغازه ها و پاساژهایی که دارای عیب هستند و بعد از نظریه کارشناسی و دریافت هشدارهای لازم اقدامی در جهت برطرف مشکل خود نمی نمایند را معرفی کنیم تا به وسیله این مرجع قضایی مورد پیگیری قضایی قرار بگیرند. این مسئول اضافه نمود: کارشناسان واحد پیشگیری و نظارت این سازمان پس از هماهنگی با مالک پاساژ از آنجا بازدید کردند.

پس از شناسایی نواقص، شهرداری رشت ضرورت برطرف نارسایی های موجود را طی مدت 45 روز به مالک پاساژ ابلاغ کرد. رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی رشت اعلام کرد: با توجه به بالا بودن ریسک آتش سوزی در چنین اماکنی انتظار می رود مالکان و متولیان نسبت به انجام وظایف قانونی خود برای برطرف کاستی ها و صیانت از جان و مال افراد و سرمایه های ملی اقدام نمایند.

  • مشکل پاساژهای رشت

بزرگ ترین مشکل پاساژهای قدیمی همکاری نداشتن مالکان و مغازه داران است که به دلیل بالا بودن هزینه ها و هیات امنایی بودن اقدام خاصی برای برطرف معایب انجام نمی دهند. نقص سیستم سیم کشی، استفاده از وسایل حرارتی نامناسب و شعله های روباز، انبارهای ناایمن، نبود راه های خروجی و فرار، نصب نکردن سیستم اعلام هشدار و تجهیزات دستی برای خاموش کردن آتش از مواردی است که باید برطرف شوند.

منبع: همشهری آنلاین
انتشار: 4 شهریور 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: javedandld.ir شناسه مطلب: 256

به "پاساژهای قدیمی رشت در خطر حریق" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پاساژهای قدیمی رشت در خطر حریق"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید