کدام شهرهای ایران عنوان شهر خلاق را یدک می کشند؟
به گزارش مجله جاودان، ایسنا/ بدنبال آخرین خبرهای بدست رسیده، این پرسش مطرح می شود که کدام شهرهای ایران عنوان شهر خلاق را یدک می کشند؟
هدف از مطرح کردن شهرهای خلاق، تقویت و ترویج خلاقیت در سطح شهرهای مورد نظر است. فراوری و توزیع محصولات خلاقانه، استفاده از بیان خلاقانه در مسائل مختلف، بهره مندی از خلاقیت و صنایع فرهنگی در پیشرفت شهر از اهداف و اقدامات این شهرهاست. هدف از مطرح کردن شبکه شهرهای خلاق ایجاد یک شبکه از شهرهایی است که با چنین اهدافی از خلاقیت بهره می گیرند. در این شهرها استفاده از ظرفیت های بومی، فرهنگی، اقلیمی و پیشینه مردم در برنامه های شهری لازم است. شهرهای عضو در این شبکه متعهد می شوند که تجارب خود را به دیگر شهرهای خلاق انتقال دهند و میان بخش های مختلف جامعه مدنی همکاری هایی را ایجاد نمایند.
شهرهای خلاق در هفت حوزه صنایع دستی و هنرهای بومی، هنرهای رسانه ای، فیلم، طراحی، خوراک شناسی، ادبیات و موسیقی فعالیت می نمایند. این شبکه عاملی برای آشنایی با فرهنگ های متنوع دنیا و آگاهی از ویژگی منحصر بفرد هر شهر است که با جذب سرمایه گذاران خارجی و گردشگران عامل رونق شهر در حوزه های فرهنگی و مالی می گردد.
پنج شهر ایران نیز در این شبکه از جمله اصفهان، رشت، سنندج، بندرعباس و کرمانشاه به ثبت رسیده اند. اصفهان و بندرعباس شهر خلاق صنایع دستی و هنرهای بومی، رشت و کرمانشاه شهر خلاق خوراک شناسی و سنندج شهر خلاق موسیقی شناخته شده اند.
اصفهان؛ مرکز هنرهای بومی ایران
اصفهان اولین شهر ایران بود که در سال 1394 در این شبکه ثبت شد. قلم کاری، خاتم سازی، منبت کاری، نمد مالی، گیوه بافی و گیوه دوزی، عبابافی، سفال و سرامیک سازی، پوست و پوستین دوزی، ملیله سازی، میناکاری، کاشی سازی، سوزن دوزی، صحافی، ضریح سازی و فیروزه کوبی بخشی از هنرهای بومی اصفهان است.
رشت؛ شهری با غذاهای متنوع
در سال 1395 شهر رشت به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی انتخاب شد. استان گیلان و شهر رشت به فرهنگ غذایی متنوع خود شناخته شده است. انتخاب مواد اولیه محلی و متناسب با فصل، منابع غذایی طبیعی غنی و انتقال دستورهای آشپزی به همراه نحوه استفاده درست از وسایل و فرهنگ غذایی از دلایلی است که باعث شد رشت به عنوان شهر خلاق خوراک شناسی به ثبت برسد. کته کباب، کباب ترش، مرغ ترش گیلان، میرزا قاسمی، سیر قلیه، ترش تره، فسنجان ماهی، کال کباب، خورش غوره مسما و باقلا قاتق چند مورد از غذاهای معروف رشت است.
صنایع دستی بندرعباس بخش مهمی از اقتصاد این شهر است
بندرعباس در سال 1397 در شبکه دنیای شهرهای خلاق به ثبت رسید. در بندرعباس تنوع غذاهای دریایی، موسیقی محلی و صنایع دستی و هنرهای بومی بسیار زیاد است اما به دلیل اهمیت و پیشینه هنرهای بومی این شهر، بندرعباس به عنوان شهر خلاق در این حوزه انتخاب شده است. صنایع دستی بندرعباس که بخش مهمی از اقتصاد این شهر بوده، شامل صنایع دستی کاربردی و دریایی، لباس های محلی و آلات موسیقی است.
سنندج؛ شهر خلاق موسیقی
شهر سنندج نیز در سال 1397 در شبکه دنیای شهرهای خلاق به ثبت رسیده است. در حوزه موسیقی بزرگانی از این شهر دنیای شدند و موسیقی سنندج دارای اهمیت بسیاری است. دف یکی از ابزار موسیقی مهم این شهر است که در میراث فرهنگی ملی نیز به ثبت رسید.
کرمانشاه و غذاهای متنوع آن
کرمانشاه در سال 1400 در شبکه دنیای شهرهای خلاق ثبت شد. استان کرمانشاه با 80 نوع غذا، 20 نوع شیرینی و 11 نوع نان ظرفیت بالایی در فرهنگ غذایی و خوراک دارد. خورشت خلال، دنده کباب، آش عباسعلی، آش سورانه، شلمین، کوفته شیرین، ونوشک پلو، نان کلانه، روغن کرمانشاهی، نان برنجی و کاک تعدادی از خوراکی ها و غذاهای متنوع این شهر است.
توسعه پایدار، اصل اساسی شهرهای خلاق
تفکر شهر خلاق، تفکری نو در جهت ایجاد پیوستگی و همگرایی زیست سنتی و مدرن در شهر است. یکی دیگر از مسائل مهم در این شهرها توجه به مفهوم توسعه پایدار است. باید توجه داشت رواداری، پذیرش خرده فرهنگ ها و سازش با تمام سلایق و افراد از مهمترین ویژگی های شهرهای خلاق است.
این عناوین در جهت برندسازی شهری و توسعه گردشگری بسیار موثر است. افزایش گردشگران در این مقاصد گردشگری، نیازمند ایجاد زیرساختها و ارتقای فرهنگ میزبانی است. اگر شهرهای خلاق ایران به درستی در مسیر برندسازی دنیای قرار گیرند و امکاناتی در سطح دنیای در این شهرها تامین گردد، اقتصاد این شهرها و صنعت گردشگری ایران پیشرفت خواهد نمود؛ لذا با برگزاری رویدادها، نمایشگاه ها و عرضه خلاق ویژگی منحصر بفرد هر شهر میتوان به این هدف دست یافت.
منبع: همگردی